Sociëteit Het Meisjeshuis

Evenement: Kunst en Cultuur Kring

Naam Kunst en Cultuur Kring Locatie
Begindatum 09-10-2019 Einddatum 09-10-2019
Aanvang 20:15 Einde
Bijzonderheden
Omschrijving

Muziek aan de muur in Delft

 

 Pieter de Hoogh 'Musical Company'

 

Delft kleurt goud dit jaar! 

Dit jaar staat Delft, net als de rest van Nederland, in het teken van de Gouden Eeuw. Voor Museum Prinsenhof Delft was dit aanleiding om de grote Pieter de Hooch tentoonstelling te organiseren.Daarvoor gaan Annette Nitzsche en Josée Claassen u later in het jaar uitnodigen in het museum.

Op 9 oktober aanstaande geeft Josée Claassen vanaf 20.15 uur een lezing over beeldende kunst en muziek in de Gouden Eeuw in Delft. Tijdens de lezing Muziek aan de muur in Delft neemt zij u mee naar de 17de eeuw in Delft. Delft was in de 17de eeuw een belangrijke stad waar vele tientallen kunstschilders actief waren. Johannes Vermeer was daarvan de beroemdste, maar ook kunstenaars als Carel Fabritius, Jan Steen en natuurlijk ook Pieter de Hooch woonden en werkten in Delft. Al deze kunstenaars beeldden opvallend vaak muziek op hun schilderijen af en precies daarover gaat de lezing Muziek aan de muur in Delft

De weergave van musicerende mensen en hun instrumenten op schilderijen uit de 17de eeuw is behoorlijk realistisch. Soms kun je zelfs de partituur lezen die op het schilderij staat en mede daardoor weten we wat er in het toenmalige Delft zoal gespeeld werd.

Maar is een realistische weergave van muziek in de 17de eeuw het enige doel van het verbeelden van muziek op schilderijen? Zijn er meer betekenissen toe te kennen aan het afbeelden van muziek, en zo ja, welke dan? Welke rol speelde muziek in de (Delftse) samenleving in de 17de eeuw en wie musiceerden er? In de lezing krijgt u antwoorden op deze vragen. 

In de lezing ziet u niet alleen afbeeldingen van prachtige schilderijen, maar u hoort ook bijpassende muziek. Kortom, de 17de eeuw komt op een bijzondere manier tot leven in deze lezing. Let op: om u aan te melden voor een activiteit moet u zijn aangemeld bij de website!

Sitefuncties

Vereniging Sociëteit Het Meisjeshuis — bestuur@societeithetmeisjeshuis.nl


Ogenblik a.u.b. ...