Sociëteit Het Meisjeshuis

Evenement: Museumkring

Naam Museumkring Locatie
Begindatum 18-09-2019 Einddatum 18-09-2019
Aanvang 20:15 Einde
Bijzonderheden
Omschrijving

Lezing: Wie teekenen leert, leert zien’ door WILMA VAN GIERSBERGEN 

In deze lezing duik ik in de geschiedenis van het tekenonderwijs in Nederland vanaf de achttiende eeuw. Tekenen was eeuwenlang een zeer belangrijk uitdrukkingsmiddel en maakte daarom onderdeel uit van de beschaafde opvoeding.

Elke jongen of meisje uit de betere stand kreeg grondig tekenonderwijs. Dat bestond vooral uit het natekenen van tekenvoorbeelden, ook academisch tekenen genoemd.

Ik voer u mee langs chique tekengenootschappen, zoals het Dordtse ‘Pictura’ en het Rotterdamse ‘Hierdoor tot Hooger’, waar heren van stand ’s avonds tekenden naar gekleed en naakt model. Maar ik neem u ook mee langs tekenscholen, zoals de Rotterdamse ‘Publiek Academie’, waar ambachtsjongens avond aan avond zwoegden op hun te kopiëren voorbeelden. Tekenen was voor hen noodzakelijk om hun producten te ontwerpen, vorm te geven en uit te voeren.

Ik laat u zien hoe in de negentiende eeuw door de mechanisatie niet alleen het tekenonderwijs maar ook de vormgeving van producten ingrijpend veranderde. Het leidde tot het nieuwe vak kunstnijverheid. Dat vak gaf vrouwen gelegenheid hun recht op te eisen om ook deel te mogen nemen aan de tekenlessen en zelfs om een onderwijsakte tekenen te kunnen halen.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het academisch tekenen verlaten en werden artisticiteit, conceptueel denken, maatschappelijke relevantie en individualisme kernwoorden in het tekenonderwijsLet op: om u aan te melden voor een activiteit moet u zijn aangemeld bij de website!

Sitefuncties

Vereniging Sociëteit Het Meisjeshuis — bestuur@societeithetmeisjeshuis.nl


Ogenblik a.u.b. ...