Sociëteit Het Meisjeshuis

Evenement: Kunst, en Cultuur Kring

Naam Kunst, en Cultuur Kring Locatie
Begindatum 20-03-2019 Einddatum 20-03-2019
Aanvang 20:15 Einde
Bijzonderheden
Omschrijving

Kunstenaarsportret van Marc Chagall. Lezing met muziek door Josée Claassen

Marc Chagall (1887-1985) is een van de fascinerendste kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij werd eind negentiende eeuw geboren in een joods, chassidisch milieu in Wit-Rusland. Dat is onmiddellijk zichtbaar wanneer je zijn werk ziet. De chassidim drukten hun religieuze gevoelens uit in wonderlijke, bijzondere verhalen en in meeslepende zang en dans. Met het grootste gemak zweven in de verhalen van dat geloof de rabbijnen over de daken van de sjtetl, de joodse nederzettingen. Precies dat soort fantasie zien we in het werk van de Marc Chagall. 

Hij was een grootmeester in het kleurgebruik. Volgens Pablo Picasso was Marc Chagall, na het overlijden van Henri Matisse, nog de enige kunstenaar die begreep wat kleurgebruik inhield. Marc Chagall was een alleskunner. Hij schilderde niet alleen, maar illustreerde ook boeken, maakte objecten van keramiek, ontwierp tapijten, glas in lood ramen, mozaïeken, decors en kostuums voor ballet en opera en hij schreef gedichten. 

Hij was Jiddisch in hart en nieren, maar om die reden ook op de vlucht voor de onuitsprekelijke gruwelijkheden die de joden aangedaan werden in de 20ste eeuw. Ook daarvan getuigt zijn kunst. Hij hield van het leven. Dat spat van zijn doeken af. Kortom, zijn leven en werk zijn zo boeiend dat er een lezing met veel mooie afbeeldingen en fantastische muziek van gemaakt kon worden. 

Wat die muziek betreft: u hoort onder meer een compositie van Górecki, een Jiddisch lied dat je niet meer kwijt raakt, een lied over het werk van Chagall dat door Francis Poulenc getoonzet werd en u ziet wondermooie balletfragmenten op muziek van Tsjaikovski en Debussy.

Gratis voor leden van de sociëteit. Introducés van harte welkom. Kosten voor hen: vijftien euro. Aanmelden via de web site of via bestuur@societeithetmeisjeshuis.nl

 Let op: om u aan te melden voor een activiteit moet u zijn aangemeld bij de website!

Sitefuncties

Vereniging Sociëteit Het Meisjeshuis — bestuur@societeithetmeisjeshuis.nl


Ogenblik a.u.b. ...